L5

 

                   Welkom in klas 5 !

                                                     bij juf Valerie

 

 SANY0053

Inleefspel rond armoede

We zijn naar de Meet in Bentille geweest voor een inleefspel rond armoede. Vooraf in de klas bekeken we een reportage van Pano rond dit thema. Dat zette ons aan tot nadenken. We staan er niet bij stil hoe moeilijk het is voor sommige mensen om rond te komen met hun inkomen. En als je als kind in zo'n situatie geboren wordt, is het moeilijk om uit de armoede te geraken. Dat ondervonden we aan de lijve tijdens het inleefspel. We kregen een situatie voorgeschoteld om met een bepaald budget de nodige zaken te kopen om te leven. Vooral een woning en voedsel zijn uiterst noodzakelijk. Maar wat met ontspanning? Elektriciteit? Internet? Brandverzekering? Vervoerskosten? Allemaal zaken waar we rekening moeten mee houden. Dan komen daar nog wat onverwachte uitgaven bij. Het was zeker geen gemakkelijke opdracht. Bij de nabespreking stelden we vast dat we het niet allemaal even goed gedaan hadden omdat we zaken over het hoofd hadden gezien. 

Een zeer leerrijke activiteit om te leren omgaan met geld!

Zwerfvuilactie

Vandaag trokken we naar jaarlijkse gewoonte door de straten van Sint-Laureins voor de zwerfvuilactie. Gewapend met handschoenen, grijpertjes en vuilniszakken gingen we op pad. Het was een hele tocht. Opvallend was er minder te vinden. Dat is natuurlijk een goede zaak. Onderweg werden we getrakteerd op lekkers door de oma en opa van Robbe. Moe maar voldaan keerden we terug naar school waar we ook nog een appel en een sapje kregen. Een dikke pluim voor het vele werk!

Carnaval

De laatste dag voor de vakantie. Dan zijn we al stilaan aan het wegdromen wat we allemaal gaan doen tijdens ons weekje vrijaf. En zeker met de carnavalsfeer op school is het nog moeilijk om veel nieuwe dingen bij te leren. In de voormiddag deden we eerst nog een dictee, een nieuwe missie van Bomberbot en daarna hoekenwerk rond carnaval. We maakten een puzzel, woordzoekers, een tekening,... En daarna was het al tijd om op te ruimen en onze boekentas klaar te maken. Deze namiddag deden we in de sporthal 'Ren je rot'. Dat is een quiz met 4 teams. Als je denkt een antwoord te weten, dan loop je naar de juiste letter in de zaal. Een zeer actieve quiz dus. Uiteindelijk is team blauw gewonnen maar uiteraard is deelnemen belangrijker dan winnen. Daarna trokken we naar het rusthuis om daar de boel wat op te vrolijken. Onze kleurrijke kostuums en luide muziek trokken de aandacht van de mensen. Om af te sluiten dansten we op de speelplaats nog de move tegen pesten. Daarna was het tijd voor een welverdiende vakantie!

 

Tweedehandsmarkt

Deze morgen werd al druk heen en weer gesjouwd met allerlei spulletjes. We hebben echt ons best gedaan om leuke dingen samen te verzamelen om te verkopen op de tweedehandsmarkt. Bijna iedereen van de klas was ingeschreven om samen met een vriend/in een kraampje op te zetten. Na de speeltijd deze namiddag was het eindelijk zover. We mochten onze spulletjes etaleren op de tafel. Om 15u kwamen de eerste klanten. En als de bel ging, dan was het een gezellige drukte op het marktje. Dit was echt een leuk initiatief van het vierde leerjaar. Een dikke pluim voor hun organisatie en dit is zeker voor herhaling vatbaar!

Niveaulezen

Deze morgen mochten we voor de eerste keer niveaulezen. Enkele jaren geleden moesten we zelf lezen en nu zijn we al zelf oud en wijs genoeg om een groepje te 'coachen'. Beste wel spannend voor de eerste keer. Vanaf nu zijn we leesmeters en leespeters. Dat doen we iedere woensdag tot aan de paasvakantie. Daarna nemen onze collega's van het zesde het over.