L5

 

                   Welkom in klas 5 !

                                                     bij juf Valerie

 

 SANY0053

Broederlijk Delen

We kijken enorm uit naar de vakantie. Toch hebben we nog een leuke dag beleefd. Jaarlijks zamelen we geld in voor Broederlijk Delen en dan werken we een hele dag rond dit thema. Dit jaar ging het over Guatemala. De lagere klassen hebben 2,5 km gelopen en de klas 4-5-6 hebben zich aan de 5 km gewaagd. Sommige waren zeer ambitieus en hebben nog meer gelopen. Daarna mochten we lekker smullen van choco bananas. Ook hebben we zaadbommen gemaakt die we in de vakantie in de tuin kunnen planten. Bij juf Els bekeken we enkele foto's en leerden zo iets meer over Guatemala. We zongen ook het themalied. We knutselden worry dolls. Dat zijn popjes die je onder je hoofdkussen moet leggen en ze nemen al je zorgen mee. Ideaal voor een goede nachtrust. Tot slot bekeken we bij juf Hilde nog een film met aansluitend een quiz. Een dikke proficiat voor jullie inzet vandaag. Fijne vakantie!

Week van het geld : spel Just in budget

Deze week is de week van het geld. Vanmorgen ging onze rekenles al over geld sparen, lenen, intrest, rente,... Deze namiddag speelden we dan het spel Just in budget. Iedere speler kreeg 20 euro als startbudget : 10 euro op de spaarrekening en 10 euro cash. Daarmee moesten we soms onvoorziene uitgaven doen. Als we een vraag juist konden beantwoorden, dan moesten we de uitgave niet doen. Hetzelfde met winst : soms hadden we geluk en kregen we zomaar wat geld erbij. Maar dan waren er natuurlijk de verleidingen waar we een drietal moesten van kopen. Per groepje was er een bankier die onze uitgaven en inkomsten nauwgezet moest opvolgen. Heel interessant om verstandig met geld om te gaan!

Kookvoormiddag technomundo

Het einde van het thema van technomundo is onze kookvoormiddag. We maakten een heus 4-gangenmenu :

- gezond sapje met huisgemaakte chips

- pompoensoep met spekblokjes

- puree met hamrolletjes met prei

- appelcake

Om 9 uur gingen we aan de slag om te koken. Al gauw heerste een grote bedrijvigheid in de keuken. We probeerden zoveel mogelijk zelf te doen : groenten snijden, aardappelen schillen en het bedienen van elektrische toestellen zoals mixer en frituurketel. We hebben geleerd hoe we dit veilig kunnen uitvoeren dus was het tijd om de theorie in de praktijk om te zetten. Als alles klaar was, konden we smullen van al dat lekkers. En of het lekker was! Nadien moesten we natuurlijk nog afwassen en opruimen en dan kregen we als beloning nog ons stukje appelcake. Nogmaals dank aan de helpende mama's en oma's om ons nuttige tips te geven en te begeiden bij deze topactiviteit ! 

 

Inleefspel rond armoede

We zijn naar de Meet in Bentille geweest voor een inleefspel rond armoede. Vooraf in de klas bekeken we een reportage van Pano rond dit thema. Dat zette ons aan tot nadenken. We staan er niet bij stil hoe moeilijk het is voor sommige mensen om rond te komen met hun inkomen. En als je als kind in zo'n situatie geboren wordt, is het moeilijk om uit de armoede te geraken. Dat ondervonden we aan de lijve tijdens het inleefspel. We kregen een situatie voorgeschoteld om met een bepaald budget de nodige zaken te kopen om te leven. Vooral een woning en voedsel zijn uiterst noodzakelijk. Maar wat met ontspanning? Elektriciteit? Internet? Brandverzekering? Vervoerskosten? Allemaal zaken waar we rekening moeten mee houden. Dan komen daar nog wat onverwachte uitgaven bij. Het was zeker geen gemakkelijke opdracht. Bij de nabespreking stelden we vast dat we het niet allemaal even goed gedaan hadden omdat we zaken over het hoofd hadden gezien. 

Een zeer leerrijke activiteit om te leren omgaan met geld!

Zwerfvuilactie

Vandaag trokken we naar jaarlijkse gewoonte door de straten van Sint-Laureins voor de zwerfvuilactie. Gewapend met handschoenen, grijpertjes en vuilniszakken gingen we op pad. Het was een hele tocht. Opvallend was er minder te vinden. Dat is natuurlijk een goede zaak. Onderweg werden we getrakteerd op lekkers door de oma en opa van Robbe. Moe maar voldaan keerden we terug naar school waar we ook nog een appel en een sapje kregen. Een dikke pluim voor het vele werk!