L5

 

                           Welkom in klas 5 !

                                                                     bij juf Valerie

 

 SANY0002

Stadsklas : woensdag

De laatste dag van onze stadsklas is aangebroken. Nog een laatste keer ontbijten en dan valiezen maken. Het was een drukte van jewelste. De laatste spullen werden samen geraapt en in de valiezen gepropt. Dan maakten we ons klaar voor een wandeling door Gent om zo kennis te maken met de verschillende kinderrechten. We passeerden o.a. in het vleeshuis en het stadhuis. Vooral om de regen even te ontwijken en wat te schuilen. Telkens als we een kinderrecht hadden geraden, kregen we een puzzelstuk. Het was een leerrijke wandeling. Toen trokken we naar het studentenrestaurant om een belegd broodje te gaan eten. Daarna stond onze laatste activiteit op het programma : het Museum voor Schone Kunsten (MSK). Daar hebben we heel wat schilderijen bestudeerd. De bedoeling is dat we sommige taferelen gingen naspelen. Dat zorgde voor leuke momenten. Dat is te zien op de foto's. Een deel van onze klas ging terug mee met Sint-Margriete dus daar zijn ook de foto's te bekijken. Van het MSK naar de Dampoort voor de trein was het een flink eind stappen. En dat met de bagage erbij en de gietende regen. Een pluspunt was wel dat we een trein vroeger konden nemen zodat we wat eerder onze ouders konden terug zien. Moe maar voldaan kijken we terug op deze editie van 2019...

Stadsklas : dinsdag

Deze morgen waren we al vroeg uit de veren. Ondanks dat het gisteren een drukke dag was, waren we precies niet van plan om lang uit te slapen. De gebruikelijke 'net-uit-bed-foto's' zijn niet altijd gelukt omdat sommigen al aangekleed waren. Na het ontbijt moesten we snel ons lunchpakket klaar maken want om 9u werden we al verwacht in het beroepenhuis. We maakten daar kennis met de verschillende sectoren in de beroepenwereld. Een tweetal mochten we uitproberen aan de hand van praktische workshops : de horeca en de logistiek. We mochten o.a. een mocktail maken en mensen transporteren met een rolstoel. Op de bovenverdieping moesten we allerlei zaken opzoeken zodat we onze eigen talenten beter leren kennen en ook de voor-en nadelen van bepaalde beroepen Zo eindigden we met een klasgesprek waar we even stil stonden bij ons latere (droom)beroep. In de namiddag werden we terug in het STAM verwacht voor een workshop stickers maken. Normaal gezien zou dat grafitti geweest zijn maar aangezien ze morgen minder weer voorspellen, kozen ze voor eenzelfde activiteit met de andere groepen. Een creatieve en ontspannende opdracht! Daarna trokken we richting het Belfort om het spel van de slotenmaker te spelen. Een tocht doorheen het Belfort waarbij we aan de hand van opdrachten de juiste sleutel moesten zoeken van een 'lekkere' schat. Daarna was het tijd voor een 3-gangen menu : pompoensoep, rijst met kip curry en groenten en panna cotta met aardbeiencoulis. Ondertussen is het douchen begonnen en gaan we straks nog een film kijken om deze tweede dag af te sluiten. Sommige leerlingen sloten aan bij Sint-Margriete dus neem daar gerust ook eens een kijkje in het foroalbum. Tot morgen voor meer nieuws.

Stadsklas : maandag

Vandaag was onze slagzin : nie pleuje ! We hebben heel wat kilometers in de benen. Het begon deze morgen al toen we met onze valiezen van de Dampooort naar de jeugdherberg trokken. Ons eerste bezoek was aan het gerechtsgebouw. Voordat we binnen mochten, moesten we passeren aan de metaaldetector. We hebben heel wat rechtzaken bijgewoond. Dat was een hele belevenis waardoor we onder de indruk waren. Voor we aan ons lunchpakket konden beginnen, moesten we alweer een heel eind stappen. Onder een stralende zon en bij zeer zachte temperaturen konden we genieten van onze boterhammen. Toen stond er een tijdreis doorheen het Stam op het programma. Zo ontdekten we heel wat over de geschiedenis van de stad Gent. Erna konden we eindelijk onze kamer installeren. Een bed opmaken was niet eenvoudig aangezien we met lakens en dekens werkten. Daarna mochten we naar de Sleepstraat waar we konden smullen van de heerlijke Turkse pizza. Er was nog wat tijd over om even te ravotten op het vredesplein. Toen het wat donker werd konden we een boottocht maken en genieten van de prachtig verlichte stad. Ondertussen vertelde men nog wat interessante weetjes. Tijd om onze eerste drukke dag  rustig af te ronden dus.

 

Eerste schooldag

Eindelijk konden we van start gaan! 2 maanden tijd gehad om te rusten en te genieten. Maar nu konden we onze vrienden terug zien. Deze morgen hadden onze leerkrachten een pluim voor ons klaar. Het thema voor dit jaar is 'Je kun(s)t het ! ' Daarna gingen we naar onze eigen klas. Een hele stapel boeken lag op ons te wachten. Ook nieuwe balpennen, mappen, meetlat,... werden uitgedeeld. Onze juf legde uit hoe contractwerk in elkaar zit. Dat was een heleboel informatie om te verwerken. Ook kregen we onze eerste les Frans. Spannend allemaal! 

Dan was het tijd om te smullen van een heerlijke barbecue. In de namiddag hebben we gedanst, geknutseld en spelletjes gespeeld. Kwestie van rustig er terug in te komen. Morgen gaan we er met volle moed keihard ertegenaan!

Fietstocht

Als de vakantie bijna in zicht is, komt onze jaarlijkse fietstocht eraan. We rijden dan de Senteroute doorheen de 5 deelgemeentes over een afstand van ongeveer 35 km. Maar dat doen we niet zomaar. De leerlingen van het zesde leerjaar zijn onze begeleidende gidsen en zij vertellen op bepaalde punten iets over de geschiedenis van onze gemeente. Dat is dan ook even een moment om uit te blazen want de wind was zeker van de partij. Over de middag zijn we aanbeland op het Stee in Watervliet waar we ons lunchpakket hebben opgegeten. Dank aan juf Vanity om ons nog van het nodige water te voorzien. Kort daarna mochten we nog even halt houden bij de oma en opa van Delphine. Daar werden we getrakteerd op een ijsje. Hartelijk bedankt want het heeft gesmaakt!

Stilaan keerden we terug richting school. De laatste stop was aan de Boerkreek Onderweg hebben we toch ook een aantal (kleine) valpartijen gehad en vele kettingen die moesten worden terug opgelegd Eens terug op school waren de heerlijke frietjes klaar. Een lekkere afsluiter van deze dag!