L6

 

De laatste klas van de basisschool, daar zijn wij nu aangekomen.

We zullen er een keitof jaar van maken en ons goed voorbereiden op het middelbaar.

Op onze blog kunnen jullie volgen wat we in het zesde allemaal beleven.

 Op 2 september vliegen we er met veel plezier weer in!

 

Robbe, Bram, Nand, Slevin, Lauren, Emma, Marie, Lander, Yoran, Leonie, Arent, Jelle, Matteo, Rimke, Daan, Maxim, Joppe, juf Vanity en juf Hilde

 

 

 

 

 

 

 

 DSC 0092

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar huis!

Wat gaat de tijd toch snel. Na drie dagen Gent trokken we in de late namiddag weer met al onze bagage naar de Dampoort. Gent vond het blijkbaar jammer dat we vertrokken want het regende pijpestelen. We waren allemaal moe want er werd heel wat afgewandeld en met vier of vijf in een kamer werd er natuurlijk niet geslapen zoals thuis!-) Het was een toffe driedaagse waarbij we heel wat opstaken over allerhande zaken. Dank aan mijn zesdeklassers voor de fijne momenten! We leerden elkaar nog beter kennen. Vanavond allemaal veel vertellen en morgen weer op de schoolbanken!-)

Stadswandeling

Deze namiddag stond een stadswandeling op de agenda met Xavier. Nee, niet Waterslagers maar een zeer enthousiaste stadsgids! Hij gaf ons om te beginnen een aantal foto's. Plaatsen in het stadscentrum waar we naar uit moesten kijken. Ja hoor! Dat lukte ons goed! Xavier kon ook zeer goed vertellen! Hij speelde voortdurend toneel en kroop in de huid van allerlei personages. Zo vertelde hij ons het verhaal van de mammelokker. Hij wist ook zeer veel over 'Het Lam Gods'. Hij troonde ons mee naar het Graffitistraatje, naar Jacob Van Artevelde, vertelde over Margareta van Oostenrijk en haar droevige levensverhaal. De namiddag zat er veel te vroeg op, we konden nog uren naar hem luisteren. 

Workshop Graffitistickers

Deze voormiddag moesten we ons van onze creatiefste kant laten zien. Bjorn, een graffitikunstenaar, legde ons uit wat de bedoeling was. Elke graffitikunstenaar heeft een 'tag', een handtekening. Wij moesten dus onze eigen 'tag' onrtwerpen. Hij toonde allerlei voorbeelden en legde ons goed uit hoe we te werk moesten gaan. Dat is voor sommigen onder ons natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar, toegegeven, iedereen deed hard zijn best. Bij de een kwam de inspiratie al wat vlugger dan bij de ander. Maar uiteindelijk had iedereen een schets op papier en konden we allemaal in het net, op een echte sticker, ons ontwerp uitvoeren. En Bjorn moedigde ons allemaal enthousiast aan. Hij vond elk ontwerp 'very nice'. Geslaagd!-))

Belfort

Van het MSK ging het naar het Belfort. We leerden er dat enkel rijke steden een Belfort konden bouwen. Beneden is het 'secreet', dat is de plaats waar de kist met privileges wordt bewaard. Een heel belangrijke kist met wel 7 sloten. Iedere sleutel werd door een ander persoon bewaard. Er waren dus telkens 7 mensen nodig om de kist open te maken. Een veilige manier om die belangrijke papieren te bewaren. De draak boven op de toren waakt over het Belfort en over de Gentenaars. Het is al de derde draak die op de toren staat. Hij is bijna 4 meter lang en weegt wel 450 kg. In de middeleeuwen waren er ook wachters die boven op de toren de omgeving in de gaten moesten houden want bij brand of ander gevaar luidden zij de noodklok, Klokke Roeland. Die wachters deden hun behoefte ginder boven in een kan, vandaar hun bijnaam 'de kanneschijters'. In het Belfort staat ook een beiaard. De speeltrommel laat elk kwartier een melodie horen. Lang geleden waren die muziekjes nuttig. Zo kon je weten hoe laat het was. Op de gaanderij hadden we een prachtig uitzicht over Gent. We konden alle vragen juist beantwoorden dus hadden we ook de sleutel om de kist te openen. De schat vonden we achter de grote voordeur. Oh wat smaakten die snoepjes lekker! Daarna trokken we naar een winkeltje waar ze enkele Gentse lekkernijen verkochten. We konden proeven van cuberdons, kletskoppen en mastellen! 

MSK

Na ons lunchpakket trokken we naar het MSK. Marie en Leonie loodsten ons feillos met google maps naar het museum. Het was een pittige wandeling van drie kwarteir. Naast het MSK is het SMAK. Boven op het SMAK staat 'De man die de wolken meet ' van Jan Fabre. Maar wij moesten dus in het MSK zijn, een museum met veel kunst van vroeger. We keken er naar een werk van Jeroen Bosch, naar portretten, naar familietaferelen. De gids leerde ons heel goed naar die werken kijken en liet ons zelf vertellen wat de schilder dacht of wilde vertellen. We kregen er ook een opdracht. We moesten de schilderijen uitbeelden of een toneeltje verzinnen bij een schilderij. Sommigen waren daar erg goed in. Een fijne activiteit onder leiding van een fijne gids!