3de graad

Via deze weg willen we jullie graag op de hoogte houden van wat er leeft in onze klas. Hopelijk komen jullie regelmatig een kijkje nemen. 

P6270013 2

Wij zijn

 Lars, Arthur, Sem, Oliver en Mona

Kato, Rob, Niels en Toon

Laurence, Fien, Esmee en Lies

juf. Myriam

en ...

WIJ ZIJN DOL OP ONZE WERELDBOL.

                   

 

  • enkele weetjes:

 - Onze klas telt 13 leerlingen: 5 leerlingen in het 6de , 4 leerlingen in het 5de leerjaar en 4 leerlingen in het 4de.

 - We sporten op dinsdag- en donderdagnamiddag met juf Valerie.

 - Op  5 december beginnen de zwembeurten te lopen. We gaan 10 keer zwemmen.

 - Donderdag is fruitdag, het fruit wordt voorzien door de school in samenwerking met de ouderraad.

 - We gaan op stadsklas van 14 tot 16 oktober.

 - Op 21 november gaan we naar de musical Annie, aangeboden door de ouderraad.

 - 2020 is een schrikkeljaar dus we blijven opnieuw slapen op school.

 - Dit schooljaar nemen we opnieuw deel aan 'one mile a day'.

 - Circus Picolini is terug van de partij, we laten het beste van onszelf zien op 15 en 16 mei.

 - Ook de kangoeroewedstrijd staat opnieuw op het programma.

 

Stadsklassen dag 3

Net las gisteren waren we vandaag al vroeg uit de veren. Gelukkig maar want er moest gepakt worden voor we op stap konden gaan. Iedereen was in form dus dat verliep bijzonder vlot. En na het ontbijt trokken we naar het MSK. Het MSK is een prachtig museum met oude kunstwerken. Daarmee bedoelt men kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot ongeveer aan de tweede wereldoorlog. Recentere werken hangen dan weer in het Smak. We kwamen tot de ontdekking dat het favoriete onderwerp van Middeleeuwse kunstenaars Jezus, Maria en de bijbel waren. Maar geleidelijk aan veranderden de onderwerpen en kreeg men meer interesse in het schilderen van mensen, portretten en dagelijkse taferelen. ,Om het allemaal een beetje luchtig te houden voor ons zorgde de gids voor een aantal toffe opdrachten waarbij we ons acteertalent dienden boven te halen. Zo moesten we een aantal taferelen naspelen, gekke bekken trekken, een schilderij vertolken enkel door lawaai te maken,... Dat vonden we wel fijn om te doen en de tijd vloog dan ook voorbij.

Voor de lunch trokken we naar het studentenrestaurant waar we een belegd broodje kregen. Zoals steeds hadden we ook nu veel bekijks vna de studenten. Daarna ging het richting Sta.m waar we een stickerworkshop volgden. In feite zouden we een graffitiworkshop doen maar de regen gooide roet in het eten. De stickerworkshop was een leuk alternatief. Iedereen genoot ervan om creatief bezig te zijn en sommigen toverden een mooi werkje tevoorschijn.

Toen was het tijd om naar het station te gaan. We trokken alweer recht door de stap met onze bagage en waren net op tijd om de trein van 16.25 uur te halen. Aan de reacties te zien was het alweer een succesvolle stadsklas.

stadsklassen dag 2

Zo, de tweede dag zit er alweer op en wat voor een dag. Gelukkig kregen we deze morgen een stevig ontbijt want het programma vandaag zat goed vol. De voormiddag brachten we door in het beroepenhuis. Bij aanvang van de activiteiten kregen we een overzicht van de verschillende sectoren in het algemeen en daarna mochten we onze eigen vaardigheden op de proef stellen in twee verschillende workshops. De eerste workshop gat ons een goed beeld van hoe het er in de horeca aan toegaat. Als echte ondernemers moesten we aan de hand van een spel een eigen zaak opstarten. Afhankelijk van het beschikbare budget konden we kiezen voor een restaurant, een hotel, een bar of een iets hippere variant zoals een foodtruck, een cateringbedrijf of ... En dan was het puzzelen geblazen, welke zou onze doelgroep worden, waar konden we ons het beste vestigen, welk personeel zouden we in dienst nemen,... Langzaam aan kwamen we tot het besef dat er wel heel wat komt kijken bij het opstarten van een zaak.  Maar we mochten ook onze skills uittesten tijdens het bereiden van een mocktail. De tweede branche waarin we ondergedompeld werden was de sociale sector. We gingen aan de slag als logistiek assistent, verpleger en maatschappelijk assistent. Dat je heel wat talenten moet hebben om in de sociale sector te werken is voor ons nu wel duidelijk. We mochten een parcour afleggen met een rolstoel, iemand uit bed tillen op een veilige manier, de hartslag van onszelf of van een vriend/vriendin meten,... Erg boeiend allemaal. Daarna verhuisden we naar boven waar allerlei beroepenstanden opgesteld stonden. We gingen aan de slag met fiches en zoekkaarten en moesten allerlei vragen oplossen. Telkens was het doel achterhalen over welke talenten je moet beschikken om deze beroepen te kunnen uitvoeren. 

's Namiddags gingen we terug richting centrum. Een gids van vizit nam ons op sleeptouw en het werd een boeiende wandeling waarbij we alweer heel wat info over Gent te verwerken kregen. Gelukkig was de gids gewoon om met jongeren te werken. Het werd een interactieve wandeling waarbij we zelf aan de slag gingen met foto's en zoekopdrachten en bovendien kon Xavier, de gids zeer gezapig vertellen. De tijd vloog voorbij en voor we het goed en wel beseften was het tijd om het belfort te bezoeken. Dit deden we aan de hand van het spel van de slotenmaker. Door het spel te spelen konden we het privilege van de snoepjes verdienen dus deden we ons uiterste best en wat raad je? Natuurlijk slaagden we in onze opdracht.

De dag sloten we af met de film Marieke. Een film die helemaal paste in de sfeer van de stadsklassen.

stadsklassen dag 1

Zo, de eerste dag van onze stadsklassen zit er alweer op. Na aankomst in het station Gent-Dampoort volgde een korte maar stevige wandeling richting de jeugdherberg. Onze valiezen hobbelden over de kasseien en dat zorgde voor heel wat aandacht en plezier bij de Gentenaars. Nadat we onze bagage achtergelaten hadden in de jeugdherberg trokken we naar het justitiepaleis. Daar mochten we niet zomaar binnen, nee hoor, net als op de luchthaven moesten we langs een controlepost, dit om de veiligheid in het gebouw te garanderen. We kregen er uitleg van een heuse advocaat in toga en woonden er twee zittingen bij, één van de politierechtbank en één van de correctionele rechtbank. We moesten wel muisstil zijn want de orde mocht niet verstoord worden. Dat lukte ons wonderwel. Maar van al dat luisteren en zwijgen hadden we wel honger gekregen. Dit was echter buiten de juffen gerekend want alvorens te picknicken trokken we eerst richting Sta.m. Dat is het stadsmuseum. Daar kwamen we heel wat te weten over de geschiedenis van de stad. De gids vertelde ons dat Gent ontstaan is aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie en dat de stad bij aanvang Ganda heette. We kwamen ook te weten dat we in het sta.m niet de volledige collectie kunstvoorwerpen te zien krijgen maar slechts een klein deeltje en dat de rest bewaard wordt in de kelders onder de Ghelamco-arena.

's Avonds gingen we Turkse pizza eten aan de Sleepstraat. We hadden keuze tussen pizza kip, lam of groenten. De pizza viel bijzonder goed in de smaak en daarna volgde nog een bezoek per boot aan het centrum van Gent. De gids vertelde heel boeiend over de stad en z'n inwoners. Ook het verhaal van keizer Karel en de stroppendragers mocht niet ontbreken. Bovendien vertelde de gids ons hoe het Meetjesland aan z'n naam komt. Nieuwsgierig? Wel keizer Karel was nogal een rokkenjager en toen hij op bezoek kwam in onze streken verstopten de inwoners hun vrouwen en dochters in huis en enkel de oude vrouwen, 'de meetjes' zaten buiten op de stoep te breien. Vandaar dus ... het Meetjesland.

2 september, Terug naar school.

Tot mijn plezier kan ik vaststellen dat alle leerlingen van de klas blij zijn dat de school opnieuw begonnen is. Ze hebben er zin in, net als ikzelf. Goedgemutst zoeken we onze klas op. HIer zullen we onze eerste voormiddag grotendeels doorbrengen. Nieuwsgierig neuzen we in onze leer- en werkboeken, het zijn er een hele hoop waaronder enkele spiksplinternieuwe. Natuurlijk is er ook tijd om onze vakantieverhalen met elkaar te delen. De meesten onder ons kennen elkaar en hebben reeds eerder bij elkaar in de klas gezeten. Met plezier verwelkomen we de vier meisjes van het vierde leerjaar. Een hele verandering want het aantal meisjes in de klas was laag. Als de leerlingen uitverteld zijn neem ik snel terug het woord want uiteraard heb ook ik heel wat te vertellen. Drie leerjaren bij elkaar vraagt om een goede organisatie en daar horen natuurlijk afspraken bij. Dat het voor ieder van ons een serieuse aanpassing is daar bestaat geen twijfel over maar als ieder van ons zijn beste beentje voorzet zal dit wel lukken. Zonder dat we er erg in hebben vliegt de tijd voorbij en is het middagpauze. Op het menu staan belegde broodjes.Iedereen heeft precies een reuzenhonger en het duurt dan ook niet lang voor onze voorraden uitgeput zijn. 's Namiddags willen we ook de banden met de andere leerjaren aanhalen en daarom werken we klasdoorbrekend. Iedere leerkracht heeft een andere activiteit in petto. Al draaien ze wel allemaal rond hetzelfde thema.  Ons jaarthema is 'dol op onze wereldbol.' Er wordt geknutseld, gezongen, gespeeld en uiteraard wordt er ook gekookt want om 15.15 uur staat er een muzisch moment op het programma. We bereiden mocktails en hapjes met ingrediënten uit onze eigen moestuin. Lekker en gezond!  Aan de gezichten te zien op het einde van deze eerste schooldag was het een geslaagde dag. En vanaf morgen neuzen we niet langer in onze werkboeken maar gaan we er echt mee aan de slag.     

 P6240001P6240002 2    P6240004                                                                                                

Meike's verjaardag

Vandaag vierden we Meike haar verjaardag. Op het menu stonden pizzaslakjes. Het concept zag er leuk uit maar het vergde toch heel wat creativiteit van de koks om het recept tot een goed eind te brengen. Wellicht had dit ook deels te maken met de inbreng van de juf. In de moestuin stonden nog wat tomaten, wortels en uien. Bovendien werd het geheel afgewerkt met wat wilde selder en bieslook uit eigen moestuin. Bijgevolg was het deeg te zwaar belegd om nog deftig te kunnen oprollen. Uiteindelijk leek het meer op lasagne dan op pizza maar lekker was het wel.

Gelukkige verjaardag Meike.